Główne zasady diety lekkostrawnej

Otrzymałeś informację od swojego lekarza, iż powinieneś przejść na dietę lekkostrawną. Zapewne podczas rozmowy uzyskałeś liczne wskazówki i porady dotyczące tego, jak powinieneś komponować swoje posiłki, by w żaden sposób nie obciążyły one twojego zmęczonego układu trawiennego. W chwili, gdy odczuwasz stres lub napięcie, zwykle masz jednak problemy z zapamiętywaniem poszczególnych informacji, dlatego istnieje spore prawdopodobieństwo, że dalej nie wiesz, jak powinna wyglądać taka dieta. Całe szczęście jej główne zasady od lat pozostają niezmienne. Zaraz się z nimi dokładnie zapoznasz, by już od tego momentu wspomagać swoje leczenie idealnie dopasowaną dietoterapią.

Zasada nr 1 – ogranicz ilość błonnika. Mimo iż jest to składnik dobry dla zdrowia, który wpływa pozytywnie na przemianę materii, to jednak z uwagi na swoje działanie obciąża on jednocześnie jelita, dlatego na diecie lekkostrawnej powinno być go jak najmniej. Oczywiście nie wolno ci całkowicie rezygnować z jedzenia błonnika, ale musisz go ograniczać. Zalecaną dawką na diecie lekkostrawnej jest ok. 25 g tego składnika na dobę. Staraj się nie przekraczać tej ilości. Aby do tego nie dopuścić, powinieneś unikać nadmiaru warzyw, owoców, pestek, orzechów, ciemnych kasz oraz płatków owsianych.

Zasad nr 2 – przygotowuj posiłki rozsądnie. Gotuj po prostu z głową i myśl o tym, co kładziesz lub co zamierzasz położyć na swoim talerzu. Wykorzystuj zdrowe metody obróbki termicznej. Całkowicie zrezygnuj ze smażenia oraz grillowania potraw. Dania na diecie lekkostrawnej wolno ci natomiast gotować – zarówno normalnie, jak i na parze. Od czasu do czasu możesz je też upiec, tyle że bez dodatku tłuszczu, a po prostu w rękawie lub specjalnym papierze. Spróbuj też korzystać z potraw duszonych. No i pamiętaj o tym, by uważać z przyprawami. Korzystaj głównie ze świeżych ziół i tego rodzaju dodatków.

Tak naprawdę jednak obróbka termiczna nie jest ci do niczego potrzebna. Spokojnie możesz jeść różne dania “na surowo”. Dieta lekkostrawna powinna być jak najbardziej prosta i naturalna, a taki jej charakter uzyskasz, gdy zrezygnujesz z przekombinowanej obróbki dań. Unikaj też odsmażania i ponownego podgrzewania potraw, zwłaszcza jeśli zawierają one drób. Zawsze też kupuj żywność w sprawdzonych miejscach. Dbaj o to, by była ona jak najbardziej jakościowa i tym samym wartościowa.

You May Also Like

Czy trening siłowy jest dobry dla kobiet?

Kobiece cele związane z sylwetką zwykle są bardzo podobne. Panie marzą o szczupłych brzuchach, wąskich taliach, krągłych pośladkach i jedynie delikatnie zarysowanych ramionach. Nie chcą mieć bicepsów niczym Arnold Schwarzenegger.…
View Post
medycyna estetyczna

Medycyna Estetyczna

Medycyna estetyczna już od lat cieszy się bardzo dużą popularnością. Co ważne, dotyczy to zarówno pań, jak i panów. To też sprawia, że gabinety medycyny estetycznej są dziś wyposażone w…
View Post