Otrzymałeś informację od swojego lekarza, iż powinieneś przejść na dietę lekkostrawną. Zapewne podczas rozmowy uzyskałeś liczne wskazówki i porady dotyczące tego, jak powinieneś komponować swoje posiłki, by w żaden sposób nie obciążyły one twojego zmęczonego układu trawiennego. W chwili, gdy odczuwasz stres lub napięcie, zwykle masz jednak problemy z zapamiętywaniem poszczególnych informacji, dlatego istnieje spore prawdopodobieństwo, że dalej nie wiesz, jak powinna wyglądać taka dieta. Całe szczęście jej główne zasady od lat pozostają niezmienne. Zaraz się z nimi dokładnie zapoznasz, by już od tego momentu wspomagać swoje leczenie idealnie dopasowaną dietoterapią.
Zasada nr 1 – ogranicz ilość błonnika. Mimo iż jest to składnik dobry dla zdrowia, który wpływa pozytywnie na przemianę materii, to jednak z uwagi na swoje działanie obciąża on jednocześnie jelita, dlatego na diecie lekkostrawnej powinno być go jak najmniej. Oczywiście nie wolno ci całkowicie rezygnować z jedzenia błonnika, ale musisz go ograniczać. Zalecaną dawką na diecie lekkostrawnej jest ok. 25 g tego składnika na dobę. Staraj się nie przekraczać tej ilości. Aby do tego nie dopuścić, powinieneś unikać nadmiaru warzyw, owoców, pestek, orzechów, ciemnych kasz oraz płatków owsianych.
Zasad nr 2 – przygotowuj posiłki rozsądnie. Gotuj po prostu z głową i myśl o tym, co kładziesz lub co zamierzasz położyć na swoim talerzu. Wykorzystuj zdrowe metody obróbki termicznej. Całkowicie zrezygnuj ze smażenia oraz grillowania potraw. Dania na diecie lekkostrawnej wolno ci natomiast gotować – zarówno normalnie, jak i na parze. Od czasu do czasu możesz je też upiec, tyle że bez dodatku tłuszczu, a po prostu w rękawie lub specjalnym papierze. Spróbuj też korzystać z potraw duszonych. No i pamiętaj o tym, by uważać z przyprawami. Korzystaj głównie ze świeżych ziół i tego rodzaju dodatków.
Tak naprawdę jednak obróbka termiczna nie jest ci do niczego potrzebna. Spokojnie możesz jeść różne dania “na surowo”. Dieta lekkostrawna powinna być jak najbardziej prosta i naturalna, a taki jej charakter uzyskasz, gdy zrezygnujesz z przekombinowanej obróbki dań. Unikaj też odsmażania i ponownego podgrzewania potraw, zwłaszcza jeśli zawierają one drób. Zawsze też kupuj żywność w sprawdzonych miejscach. Dbaj o to, by była ona jak najbardziej jakościowa i tym samym wartościowa.